Zomrel taliansky režisér mafiánskych filmov Francesco Rosi

11.01.2015 Celý región

Rím 10. januára (TASR) - Vo veku 92 rokov dnes v Ríme zomrel taliansky scenárista a režisér Francesco Rosi, jeden z posledných predstaviteľov zlatej éry talianskej povojnovej kinematografie.

Mnohými cenami vyznamenaný režisér bol známy politicky angažovanými filmami, napríklad Ruky nad mestom (1963), Salvatore Giuliano (1961), Okamih pravdy (1965), Na generálov rozkaz (1970), Traja bratia (1981), Kronika vopred ohlásenej smrti (1987) či Zabudnúť na Palermo (1990).

Spracoval aj ďalšie kontroverzné témy, ako napr. záhadnú smrť ropného magnáta Enrica Matteiho (Prípad Mattei, 1972), politické machinácie týkajúce sa gangstra Luckyho Luciana (Lucky Luciano, 1974) či korupciu v súdnictve (Ctihodné mŕtvoly, 1976).

Francesco Rosi
Agentúra DPA pripomenula, že Rosiho dielo ovplyvňovalo režisárov ako Martin Scorsese, Francis Ford Coppola, Ken Loach, Oliver Stone či Costa-Gavras. Scorsese zaradil film Salvatore Giuliano na zoznam svojich 12 najobľúbenejších filmov, keď ho oň v roku 2012 požiadal britský magazín Sight&Sound.

"Je to veľmi smutný deň pre svetovú kinematografiu, keď jeden z jej velikánov odíde," uviedol v reakcii na správu o Rosiho smrti taliansky minister kultúry Dario Franceschini.

Francúzsky filmový kritik Michel Ciment v roku 2005 označil Rosiho a Michelangela Antonioniho za najvýznamnejších žijúcich talianskych režisérov. Rosiho celoživotné dielo ocenili poroty filmových festivalov v Berlíne i Benátkach.

Rosi sa narodil v Neapole. Jeho rodina bola dobre situovaná, ale on sympatizoval s komunistami a priatelil sa aj s ich ďalším prívržencom, prezidentom Giorgiom Napolitanom, ktorý je od neho o tri roky mladší a tiež pochádza z Neapola.

V roku 2012, v rozhovore pre taliansky denníka La Repubblica, Rosi povedal, že pre prácu vo filme ho inšpiroval film The Kid, ktorý nakrútil Charlie Chaplin a ktorý ešte ako chlapec videl v spoločnosti svojho otca. Rosi vo filme začínal ako asistent majstrov talianskeho neorealizmu, ako bol Luchino Visconti či Antonioni.
 

Vyberte región